
سیلندر گاز
سیلندر گاز و کپسول گاز با حجم و فشار مختلف در صنعت نفت ، گاز پتروشیمی، پزشکی ، آتش نشانی ، داروسازی ، کاغذ سازی ، صنایع غذایی ،جوش و برش و خودروسازی به صورت درزدار و بدون درز از جنس گاز کربن استیل ، استنلس استیل و آلومینیوم می باشد . کپسول گاز موجود در بازار ایران ساخت کره جنوبی ، EKC آلمان تحت لیسانس در امارات، فابر ایتالیا، ژاپن، ایرانی و چینی می باشد. سیلندر گاز کامپوزیت ، LPG ، سیلندر گاز نمونه گیری یا سمپل سیلندر گاز و سیلندر گاز یکبار مصرف Disposable در صنعت کاربرد فراوان دارد .
مخزن ذخیره گاز:
مخازن تحت فشار همان سیلندر گاز می باشند که سالیان با گذشت زمان با تکنولوژی برتر توسعه یافته است. مواردی مانند وزن سیلندر گاز ، فشار سیلندر گاز ، جنس سیلندر گاز رو به بهبود و با توجه به نیاز بازار تولید می شده است . برای سبک تر شدن سیلندر گاز ، کپسول کامپوزیت به بازار عرضه شد و آستر فولادی پیچیده شده با الیاف شیشه ای به این صنعت وارد شد . شکل سیلندر گاز برای سهولت ساخت و استحکام به شکل استوانه ای می باشد .ساخت آستر فلزی مخازن به شکل استوانه ، به دلیل جوشکاری و داشتن درز استحکام کمتر دارد و عایق کاری آن سخت می باشد . برای همین برای ساخت سیلندر گاز از مخازن استوانه ای استفاده می شود که دو سر مخزن دو نیمکره عدسی شکل ایجاد می گردد و این کپسول گاز بدون درز و جوش ساخته می شود . هزینه بالا ساخت کپسول گاز مربوط به همین قسمت های نیمکره ای سیلندر گاز است .
تست سیلندر گاز :
کمترین دفعات پر کردن کپسول گاز15000 مرتبه و بالاترین عمر کپسول گاز 20 سال است . کپسول گاز قابلیت تست دوره ای را دارد که بستگی به سازنده و طراح آن دارد . آزمون دوره ای سیلندر گاز تحت فشار بدون درز طبق استاندارد 6792 در ایران مورد بررسی قرار میگیرد. این تست دوره ای که به تست هیدرواستاتیک نیز شناخته میشود برای هر سیلندر گاز متفاوت است، بدین صورت که مطابق با فشار کاری سیلندر گاز آزمون انجام میپذیرد، طبق استاندارد 6792 میبایست هر سیلندر با فشار یک و نیم برابر فشار کاری سیلندر مورد آزمون قرار گیرد. چنانچه فشار کاری سیلندر 200 بار باشد فشار تست آن 300 بار میباشد. همچنین دوره زمانی تست سیلندرها از نکات قابل توجه میباشد. سیلندرها پس از تولید تا 5 سال نیاز به تست هیدرواستاتیک ندارند ولی پس از آن هر 3 سال یکبار میبایست مورد آزمون قرار گیرند.
انواع سیلندر گاز :
کپسول گاز تمام فلز : کپسول گاز بدون درز فولادی یا سیلندر گاز آلومینیوم می باشد که باید مخازن مراحل تست را به صورت کامل و طبق استاندراد طی کرده باشند . این آزمون سیلندر گاز در برابر خوردگی ، در برابر تنش ، در برابر ترک مورد بررسی قرار می گیرد . آزمو ن سختی ، آزمون خستگی و فشار هیدرواستاتیک برای کپسول گاز الزامی می باشد .کپسول گاز با لایه آستری از جنس فولاد یا آلومینیوم : سیلندر گاز بدون درز و قسمت استوانه ای توسط الیاف شیشه ، کربن یا مخلوطی از آنها که اغشته به زرین است پیچیده شده است .به همین دلیل وزن سیلندر کمتر میشود . در این کپسول گاز فشار اضافی یا دمای بالا اثری بر پوشش کامپوزیت ندارد .کپسول گاز با لایه آستری از جنس فولاد یا آلومینیوم سبک تر : ضخامت قسمت فلزی این کپسول گاز کمتر شده و سیلندر گاز سبک تر را تحویل مشتری می دهد . این کپسول گاز برای مصرف گاز اکسیژن در مصارف پزشکی و بیمارستانی مورد استفاده بوده است سبک ترین کپسول گاز با لایه آستری از جنس پلیمر : ساختا ر تمام کامپوزیت کپسول گاز آن را سبک ترین سیلندر نسبت به سه مدل قبل ساخته است . این کپسول گاز باالیاف کامپوزیت در جهات شعاعی و محوری تقویت شده است و امکان ساخت و تولید در سایز بزرگتر و قطر بیشتر را دارد. تحمل فشار در این سیلندر گاز بسیار بالا است و احتمال ترکیدگی در حوادث بسیار پایین است .
حجم سیلندر گاز و فشار کاری کپسول گاز :
کپسول گاز 2 لیتری (قطر داخلی سیلندر 83)، 5 لیتری (قطر داخلی سیلندر 83)، 10 لیتری (قطر داخلی سیلندر 100)،20 لیتری(قطر داخلی سیلندر 200) ، کپسول گاز 40 لیتری (قطر داخلی سیلندر 200 یا 232)،50 لیتری (قطر داخلی سیلندر 232). فشار کاری سیلندر گاز 150 تا 200 بار در روش تولید تیوبی اطلاعات در مورد انواع سیلندر گاز با دسته بندی زیر در سایت گازسازان در دسترس می باشد.